Pek çok sanat dalında bilgisi, yetkinliği ve ustalığı ile tanınan Mehmed Necmeddin Okyay; Türk hattat, ebru sanatçısı, kemankeş, gül yetiştiricisi, tuğrakeş, çeşitli kitap sanatlarının ustası, imam ve hatiptir. “Hezarfen” unvanıyla da tanınan Necmeddin Okyay ebru sanatında Necmeddin Üslubu’nu oluşturmuştur.
YAŞAMI
28 Ocak 1883’te İstanbul’da doğan Mehmed Necmeddin Okyay’ın babası Üsküdar Mahkeme-i Şer'iyye başkâtibi ve Valide-i Cedid Camii imam-hatibi Abdünnebî Efendi, annesi Binnaz Hanım'dır.
Kasapzâde Hâfız Mehmed Efendi'nin yanında hıfz eğitimine başlayan Necmeddin Okyay, Hafız Şükrü Efendi’nin yanında hıfz eğitimini tamamlamıştır. Üsküdar'daki Valide-i Cedid Camii 'nde imam ve hatip olan babasının 1907'deki vefatı sonrası, aynı camide aynı vazifeyi üstlenmiş ve görevlendirildiği kırk yıl boyunca buradaki görevini sürdürmüştür.
1976 yılında vefat eden Necmeddin Okyay'ın cenaze namazı Yeni Vâlide Camiinde kılınmış ve naaşı Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilmiştir.
SANATLARI
Necmeddin Okyay, Ravza-i Terakki Mektebi’nde okurken hat muallimi Hasan Talat Bey'den rik'a, divanî, celî divanî yazılarını öğrenerek icazet almıştır. İlerleyen yıllarda Nuriosmaniye Medresesi 'ndeki Filibeli (Bakkal) Hacı Ârif Efendi'den ders almış, celî üstadı Hattat Sâmi Efendi'den ta'lik hattını öğrenmiş ve 1905 yılında bu yazı türünden, 1906 yılında ise sülüs-nesih yazılarından icâzet alarak hat sanatındaki bilgi ve yeteneğini geliştirmiştir. Bu yeteneği ile 1957'de devrin ünlü hattatlarından Mehmet İlmi Efendi ve oğlu İsmail Hakkı Altunbezer'in mezar kitabesini celî ta'lik hatla yazıp hazırlamıştır.
Okulunca hat derslerine devam edemeyince ebru sanatına merak salmış ve Özbekler Tekkesi şeyhi Hezarfen İbrahim Edhem Efendi'den ebru sanatını, kâğıt boyama ve aharlama (perdah) usullerini ve hatta ince marangozluğu öğrenmiştir. Bu arada Konyalı müderris Mehmed Vehbi Efendi'den is mürekkebi imalini, Sultan Abdülaziz'in okçubaşısı Seyfeddin Bey'den kemankeşliği öğrenmiş ve Kaptanpaşa Camii imamı Ahmed Nazîf Efendi'den aşere ve takrîb, Çinili Camii imamı Nûri Efendi'den ilmiye icâzetnâmelerini almıştır. Medresetü’l-Hattatin’den mezun olmuş; burada hocalık da yapmıştır.
Eski kitapların tamirini ve yeni cilt yapımını öğrenen Okyay, bu sanatıyla eski eserlerin tamirinde çalışmış ve yeni eserler için özel ciltler hazırlamıştır. Soyadı Kanunu çıktığında "Okyay" soyadını alarak kemankeşlik ve okçuluğa olan sevgisini soyadına da taşımıştır.
Özel merakı olan gül yetiştiriciliği neticesinde, bahçesinde 444 farklı çeşit gül yetiştirmiştir. Hezârfen Okyay, özellikle ebru sanatında ilk kez denenen ve zamanla kendi adıyla anılacak bir üslup geliştirmiştir. Necmeddin Üslubu adı verilen bu ebru üslubunda; o döneme kadar uygulanması düşünülmemiş olan lale, sümbül, fulya, karanfil gibi çiçek desenlerini ebruya uygulamıştır.
ESERLERİ
Adres:
KÜPLÜCE MAH. SARAY CAD. NECMEDDİN OKYAY ANADOLU LİSESİ NO: 1 ÜSKÜDAR / İSTANBUL
Telefon
02163344900